U programu su sudjelovale udruge žena nositeljice jamstvenog žiga Varaždinske županije, koje su predstavile autentične specijalitete poput kučanskog koščičjaka, hajdinih sirnih štrukli, trnovečke makovnjače, vidovečkog gibaneka, zdiganih krumpirovih štrukli, Črnečke pekmezare, mlinčanog kolača i niza drugih tradicionalnih delicija. Svoj doprinos dali su i lokalni poljoprivredni proizvođači, dodatno naglašavajući važnost ruralnog prostora kao temelja identiteta županije.
Ovogodišnje izdanje manifestacije bilo je posebno bogato jer se uz Dan ruralnih žena obilježio i Međunarodni dan kuhara. Učenici i mentori Gospodarske škole Varaždin, uz potporu članova Udruge kuhara Varaždinske županije, pripremili su i podijelili više od 1.000 palačinki. U pripremi su im se pridružile i članice udruga žena, stvarajući spoj iskustva i mladenačkog entuzijazma. Podjela palačinki odvijala se putem donacija, a sva prikupljena sredstva bit će usmjerena na sudjelovanje učenika Gospodarske škole Varaždin na međunarodnim kulinarskim natjecanjima.
– Županijski savez, gdje god se pojavi – bilo uz udruge žena, poljoprivrednike ili mlade – pokazuje da jedni bez drugih ne mogu. Tradicija i mladost moraju biti rame uz rame. Svaki zapis, svaki recept naših baka i mama, svako sjeme koje su čuvale s ljubavlju – to je naše naslijeđe koje moramo sačuvati. Upravo na tim temeljima trebamo graditi svoju budućnost – istaknula je predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk.
A da je poljoprivreda temelj života u ruralnim krajevima i jedna od najvažnijih grana gospodarstva Varaždinske županije potvrdio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.
– Naši poljoprivrednici, osobito brojni OPG-ovi, svojim radom čuvaju tradiciju, ali istodobno unose i nove ideje i tehnologije u proizvodnju. Stoga ne čudi što je danas ovdje cijeli niz štandova na kojem članice udruga žena s područja cijele Varaždinske županije izlažu svoje proizvode, rukotvorine, specijalitete koji su vezani uz njihov kraj. One su te koje zajedno s KUD-ovima i udrugama čuvaju baštinu, običaje, tradiciju svakog kutka Varaždinske županije. Varaždinska županija to potiče, a poticati ćemo i dalje, jer upravo i to doprinosi bogatstvu Varaždinske županije – ljudi, tradicija, običaji. Velika je vrijednost i u uključivanju mladih, stoga me veseli što su se i učenici naše Gospodarske škole, kuhari i turističko-hotelijerski komercijalisti, uključili u ovo događanje obilježavajući na taj način svoj dan, Međunarodni dan kuhara, pripremajući svima nam odlične palačinke – rekao je župan Stričak.