Vijesti

Autor: Foto: Pixabay 15.6.2025. 18:01h
Zdravlje iz povrća – mrkva

Redovita konzumacija za čak 60 posto smanjuje rizik od srčanog udara

Mrkva (Daucus carota) se u pisanim dokumentima u staroj Grčkoj prvi put spominje prije 2500 godina. Sve do renesansnog doba, mrkva nije bila osobito popularna, najvjerojatnije zbog tvrdog, vlaknastog korijena. Tek početkom 17. stoljeća uzgojene su nove sorte narančastog korijena i ukusnije arome od svojih prethodnika. Europa se smatra pradomovinom mrkve, a upravo na Starom kontinentu ona obilno raste kao divlja biljka. Danas postoji više od sto sorti koje se razlikuju bojom i veličinom, a najbliži srodnici su joj pastrnjak, koromač, kumin i kopar.

Pozivaju se roditelji s prebivalištem u Općini Beretinec, s lošijom financijskom situacijom, a koji će u narednoj školskoj godini imati učenike osnovne škole, da se jave u Općinu Beretinec radi…
Žene mogu biti što god požele. One su majke i odgajateljice, uspješne u svom poslu, sjajne organizatorice, „multipraktici” u kućanstvu... Žene su snažne. A jedna možda i više od ostalih.…
Gotovo da i ne postoji čovjek čija se svakodnevna rutina ne sastoji od sitnica, koje mu nude osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva, a koje istovremeno štetno utječu po njegove zdravlje. Na…
Stranica 1 od 60