Zaboravljeni recepti sve traženiji

Predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek otkriva tajnu pripreme zaštićenog mlinčanog kolača

Autor: AB Foto: Facebook KUD Lepoglavski pušlek 17.10.2025. 20:00h
Megaton oglasi 1440x250

Za spomenute, nekad sirotinjske kolače koje su spremale naše bake tradiciju nastavljaju dijeliti ruralne žene toga kraja, a jedna od njih je Štefica Bizek, predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek koji ove godine slavi okruglih 20 godina.

Bizek ističe kako rado dijele recepte za zaštićene kolače s mlađim naraštajima. Nekad sirotinjski, ovi kolači nalaze se na našim stolovima i danas upravo zahvaljujući ovakvim čuvaricama tradicije.

-Brašno, sol, voda i mlijeko i to se maže s masti. Sama tajna sastoji se u tome da ga moramo puno puta mazati, preklapati i onda će on biti pravi kolač koji se lista kada se ispeče, 16 listova se može izvući kad se dobro mjesi i dobro maže – otkriva Bizek tajnu naizgled jednostavnog autohtonog mlinčanog kolača koji se desetljećima unazad pripremao u lepoglavskom kraju prije odlaska u polje za snagu.

Kako ističe Bizek ove trikove nesebično dijele s mladom dječicom prezentacijama po osnovnim školama i vrtićima.

-Puno se trudimo da to očuvamo i moramo biti ponosne. Kuća nam je mirisala po onim starim tradicijskim mirisima kak' su nekad bili kad su naše bake znale peći u krušnoj peći. Danas smo malo moderniji pa pečemo to u rolu, ali jutros je moja cijela kuća mirisala na sir i repu već u 5 ujutro, ali trud se isplatio – zaključuje vrijedna Štefica.

Galerija slika