Bolje spriječiti nego liječiti

Zeleni čaj tihi je čuvar zuba i usne šupljine

Autor: Foto: Pixabay 6.7.2025. 18:00h

Već su ranije studije pokazale da epigalokatehin-3-galat ili EGCG, ester epigalokatehina i galne kiseline, uništava stanice karcinoma usne šupljine, a da pritom zdrave stanice ostaju neoštećene. No, znanstvenici nisu razumjeli procese prema kojima EGCG ima sposobnost odabira samo bolesnih stanica. Nova istraživanja pokazuju da EGCG može pokrenuti niz postupaka u mitohondrijima stanice, koji služe kao izvor stanične energije, a koji dovode do odumiranja stanice.

Inače, EGCG je najzastupljeniji katehin u čaju, te je u velikim količinama prisutan u zelenom čaju. Biljni spojevi u zelenom čaju sprečavaju prianjanje plaka za zube, čime smanjuju mogućnost stvaranja karijesa i bolesti desni, dok prisutnost katehina kontrolira rast bakterija u usnoj šupljini te pomaže u održavanju ravnoteže.

Planex 300x600
Megaton oglasi 1440x250

Karcinom usne šupljine jedan je od najčešćih karcinoma glave i vrata, čini tri posto svih karcinoma u čovjeka te je jedan od deset najučestalijih uzroka smrti u svijetu. Najveća učestalost pojave je između 50. i 70. godine života. No, u posljednja dva desetljeća registriran je porast obolijevanja kod populacije mlađe od 40 godina. U više od polovice pacijenata bolest se dijagnosticira kad je već u uznapredovanom stadiju. Ispijanjem dnevno barem jedne šalice zelenog čaja, učinit ćete mnogo na zaštiti od ove zloćudne bolesti.