– Problem je vrlo kompleksan i nije od jučer. Postoji 30-ak godina, a intenzivira se od ulaska u Europsku uniju. Trgovci sve više traže najjeftinije meso, što domaći proizvođači ne mogu uvijek pratiti. Rezultat je toga je pad samodostatnosti u proizvodnji mesa – istaknuo je Jakopović, ujedno kritizirajući netransparentnost informacija o proizvodima.
– Dovoljno je da pogledate datum klanja, kojeg često nema jer nije obavezan i onda sve postaje jasno. Ne možete očekivati da za vrlo nisku cijenu možete dobiti kvalitetan proizvod – dodao je.
Jakopović preporučuje potrošačima da koriste usluge i proizvode iz lokalnih mesnica u kojima se može pratiti izvor sirovine. Dodao je da je sve izraženiji problem prisutnosti starijeg i smrznutog mesa iz uvoza.
– Domaća klaoničarska industrija je pod pritiskom trgovačkih lanaca. Domaća proizvodnja to ne može pratiti, pa se uvozi što jeftinije smrznuto meso. To sigurno nije cilj hrvatskih proizvođača niti potrošača. Oni uvijek loše prođu, a ovi između pronađu prostor na tržištu – pojasnio je.
Govoreći o unapređenju poljoprivrede, podsjetio je da je Hrvatska tek nedavno počela koristiti instrumente zajedničke poljoprivredne politike EU-a.