Grad Novi Marof

Vrganji, tartufi i domaći proizvodi obilježili vikend u Paki

Blaženka Vresk Foto: Grad Novi Marof 22.9.2025. 08:10h

Program je započeo u subotu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin predavanjem stručnjaka s Agronomskog fakulteta Ivana Širića i radionicom o uzgoju gljiva, dok je središnji dio manifestacije održan u nedjelju u Paki. Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je kako događaj iz godine u godinu bilježi rast te postaje prepoznatljiv brend grada i okolice.

Dani vrganja i crnog tartufa već su prerasli u prepoznatljiv događaj koji na jedinstven način povezuje prirodu, gastronomiju, kulturu i turizam. Veseli me što svake godine privlačimo sve veći broj posjetitelja i sudionika, a time i promoviramo Novi Marof i Paku, ali i Varaždinsku županiju kao destinacije vrijedne posjeta – istaknuo je gradonačelnik Jenkač. Dodao je kako velika površina šuma na ovom području već dulji niz godina privlači veliki broj berača gljiva.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki 2025 30

Idejni začetnik manifestacije Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, podsjetio je da je Paka oduvijek bila poznata po vrganjima, a istraživanje crnog tartufa dodatno je podiglo važnost događaja. Profesor Branko Bartolić, koji vodi determinaciju gljiva, upozorio je na opasnosti prekomjernog branja i podsjetio da za rekreativne sakupljače vrijedi ograničenje od tri kilograma dnevno. Ovogodišnje izdanje župan Anđelko Stričak ocijenio je rekordnim po broju posjetitelja, naglasivši da manifestacija privlači ljubitelje prirode iz cijelog sjevera Hrvatske.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki 2025 12

Što se tiče nedjeljnog program on je započeo natjecanjem u berbi gljiva „Možda su u šumi“, na kojem su sudjelovali berači iz cijele Hrvatske nakon čega je uslijedila stručna determinacija ubranih gljiva. Posebnu pozornost privukla je i utakmica pasa u traženju tartufa „Najbolja njuška Pake“. Posjetitelji su mogli uživati u šetnjama šumskim rutama „Tri bunkera“ i „Od Pake do bunkera i natrag“, obilascima utvrda Paka i Čanjevo, edukativnim iskustvima Wood wide web te upoznavanju sa životnim staništem dabra Pake. Na sajmu domaćih proizvoda predstavljeni su brojni specijaliteti, dok je kulinarski vrhunac donio chef Tomislav Špiček s degustacijom jela od vrganja.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki 2025 23