Zdravlje iz povrća – poriluk

Djeluje kao prirodni antibiotik i pomaže u detoksikaciji organizma

Autor: Foto: Pixabay 23.8.2025. 18:00h

Poriluk je dragocjen zbog prisutnosti fitokemikalija, odnosno fitonutrijenata, biološki aktivnih biljnih molekula, koje u kombinaciji s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na cjelokupno zdravlje. Poriluk sadrži znatne količine tiosulfonata, koji rezanjem ili usitnjavanjem prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, snižavaju razinu kolesterola, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksikaciji organizma te imaju ulogu u prevenciji pojave malignih oboljenja.

poriluk foto Pixabay 2 20250822

Vrlo je bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova, a dobro utječe i na izlučivanje mokraće. U rano proljeće poriluk se koristi za pročišćavanje organizma, obnavljanje crijevne flore, a ima i blago laksativno djelovanje. Može se jesti sirov i kuhan, iako se kuhanjem gubi određena količina ljekovitih i hranjivih sastojaka.

Planex 1440x250

Poriluk se tradicionalno u našem podneblju priprema kao varivo s krumpirom i vrhnjem, ali je i izvrstan dodatak juhama, bilo samostalno ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk se često i kuha s dodatkom maslinova ulja ili maslaca te se poslužuje kao prilog. Može se pirjati samostalno ili zbog pojačanog okusa i arome u kombinaciji s domaćom slaninom ili šunkom, jajima, ribom ili gljivama.

Pečeni poriluk izvrstan je pak s maslacem ili nadjeven nekim topljivim sirom. Uz dodatak gorgonzole i vrhnja, poriluk postaje neizostavni dio umaka za tjesteninu, a jednako tako ga se može i pohati. Njime se mogu puniti palačinke, gibanice, pite i druge vrste tijesta. Koristi se kao dodatak u pripremi miješanih salata, a u nedostatku crvenog luka, lako može zamijeniti njegovu ulogu te postati osnovni začin u pripremi bilo kojeg jela.