Konzumacijom mrkve u svoj organizam unosite čak tri puta više vitamina A od propisanih dnevnih potreba. Mrkva je ujedno i odličan izvor vitamina K. Narančastu boju daje joj karoten, tvar iz koje se u ljudskom organizmu sintetizira vitamin A. Ovisno o načinu pripreme različito se iskorištava karoten. Najveće iskorištenje karotena je u sirovo naribanoj mrkvi od čak 82 posto, a u kuhanoj je 18 posto.
Mrkva je veliki izvor antioksidansa karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi te poboljšanju vida. Istraživanja su pokazala da redovita dnevna konzumacija barem jednog obroka koji uključuje mrkvu za čak 60 posto smanjuje rizik od srčanog udara. Određeni unos karotenoida povezan je i sa smanjenjem rizika raka dojke za 20 posto i čak 50 postotonim smanjenjem rizika raka mokraćnog mjehura, maternice, prostate, debelog crijeva, grkljana i jednjaka.
Dok korijen mrkve ima slatkastu hrskavu teksturu, listovi su joj gorki. Mladu mrkvu dovoljno je tek oprati pod mlazom vode, dok je starije korijene potrebno ostrugati, odnosno oguliti nožem. Narezana na štapiće ili kolutiće, mrkva može poslužiti kao vrlo ukusna grickalica. Naribana mrkva može koristiti kao dodatak zelenoj salati ili je kombinirati u salati zajedno s jabukama i ciklom, a ni samostalno servirana neće razočarati okusom. Dovoljno je tek preliti limunovim ili narančinim sokom, odnosno, začiniti je medom ili nasjeckanim lješnjacima.